Wanneer je de pagina over soorten motivatie hebt gelezen, zal het duidelijk zijn dat we onze blik op het begrip moeten verruimen.
Waar wij vooral invloed op kunnen uitoefenen, is de "door nut gedreven autonome motivatie". We moeten aan onze jongeren duidelijk maken wat het nut is van "leren", van de leerstof die we aanbieden. We moeten ons er zelf heel erg van bewust zijn dat motivatie geen "vaststaand iets" is. Het is geen eigenschap die je hebt of niet hebt. Motivatie kan fluctueren: groeien en weer afnemen.
Om te werken aan motivatie, moeten we uiteraard de 3 basisprincipes in acht houden:

We kennen ze, deze principes van de zelfdeterminatietheorie, maar hoe zetten we deze concreet in in het leerproces van onze jongeren?
- Bied als eerste zeker psycho-educatie als je jongeren iets wil bijbrengen over "leren". Op die manier leren ze dat hun brein volop in ontwikkeling is en dat het
- wanneer de paden goed aangelegd en onderhouden worden
- wanneer kennisnetwerken worden gebouwd en uitgebreid
- wanneer het werkgeheugen ondersteund wordt door een goede structuur en routine
heel veel meer mogelijkheden biedt dan nu op het eerste zicht zichtbaar zijn. Tegelijk leren ze dat zij hierin een grote verantwoordelijkheid hebben.
- Spreek dezelfde "leertaal" , zodat daarin jongeren zien dat iedereen het over hetzelfde heeft.
- Leer hen de vaardigheden aan die nodig zijn om hun leerproces vorm te geven , zodat zij het gevoel hebben dat ze zelf kunnen bepalen hoe hun paden en netwerken eruit zien en opgebouwd worden.
- Maak de (leer)doelen zichtbaar. Geef jongeren de tools om zelf te leren nadenken over de weg daar naartoe. Begeleid hen op deze weg, zonder het over te nemen.
- Blijf weg van "waarde-oordelen" als het gaat over het leerproces. Probeer eerder te achterhalen wat maakt dat ze het nut van "leren" niet zien of wat hen blokkeert in de uitvoering ervan.
- We moeten er rekening mee houden dat jongeren vandaag in een totaal andere wereld opgroeien dan jongeren van pakweg 20 jaar geleden. Door het tempo waarin de wereld verandert, is het voor ons als volwassenen vaak moeilijk om aansluiting te vinden bij hun leefwereld. Toch is dit ontzettend belangrijk als we het nut van bepaalde kennis en vaardigheden en waarom we hen die willen bijbrengen duidelijk willen maken.
- Gebruik punten niet als externe motivator, maar als tussenstap en wegwijzer , op weg naar hun doel.