Om goed te kunnen functioneren en de uitdagingen van de maatschappij van vandaag aan te kunnen, is het ontzettend belangrijk dat de prefrontale cortex, die de executieve functies huisvest goed ontwikkelt.

Zoals ik al eerder zei, stellen deze executieve functies ons ook in staat om o.a. ons leerproces vorm te geven en in handen te nemen.

Bij jongeren is dit deel van onze hersenen nog niet helemaal ontwikkeld.  Dat wil zeggen dat jongeren de hulp en ondersteuning van ons, volwassenen af en toe nog zullen nodig hebben.

LET WEL!  Hulp en ondersteuning betekent nooit overnemen!  De jongeren moeten het werk doen en "uit hun bos geraken".

 

We kunnen dit ook als volgt uitleggen:

We kunnen ons brein, evolutionair gezien, verdelen in 3 delen (zie afbeelding hiernaast).

Om goed te leren of te functioneren  hebben we ons mensenbrein nodig.  Dit deel is dus bij onze jongeren volop in ontwikkeling.

Wanneer de verwachtingen naar onze jongeren op een gegeven moment te hoog zijn, hoger dan zij aankunnen, dan stopt het mensenbrein met functioneren.  Ze gaan dan over op:

  • het zoogdierenbrein waardoor ze overmatig emotioneel gaan reageren.
  • het reptielenbrein, waardoor ze gaan vechten, vluchten of bevriezen.

Wanneer dit gebeurt, dan is er van "leren" of "gewoon functioneren" geen sprake meer.  Het eerste dat dan moet gebeuren, is het opnieuw inschakelen van het mensenbrein.  Dit kan door het aanbieden van stappenplannen, routines of eenvoudige opdrachten.

Dat is wat we bedoelen met ondersteunen.